საინტერესოა

ზებრა ფაქტები

ზებრა ფაქტები


We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

ზებრები (Equus spp), მათი ნაცნობი ცხენის მსგავსი ფიზიკით და მათი მკაფიო შავი და თეთრი ზოლიანი ნიმუშით, ყველაზე ცნობილია ყველა ძუძუმწოვარიდან. ისინი მშობლიურია აფრიკის დაბლობებითა და მთებით; მთის ზებრები მაღლა იწევს 6,000 ფუტის სიმაღლეზე.

სწრაფი ფაქტები: ზებრები

  • სამეცნიერო სახელი: Equus quagga ან E. burchellii; E. zebra, E. grevyi
  • საერთო სახელები: ბარის ან ბურჩელის ზებრა; მთის ზებრა; გრევის ზებრა
  • ცხოველთა ძირითადი ჯგუფი: Ძუძუმწოვარი
  • ზომა: გრეივი და დაბლობები, 8.9 ფუტი; მთა, 7,7 ფუტი
  • წონა: ვაკე და გრევის ზებრა, დაახლოებით 850-880 ფუნტი; მთის ზებრა, 620 ფუნტი
  • სიცოცხლის ხანგრძლივობა: 10-11 წელი
  • დიეტა: ჰერბიორე
  • მოსახლეობა: დაბლობები: 150,000-250,000; გრევისის: 2,680; მთა: 35,000
  • ჰაბიტატი: ოდესღაც გავრცელებული აფრიკაში, ახლა ცალკეულ პოპულაციებში
  • კონსერვაციის სტატუსი: გადაშენების პირას მყოფი (გრევის ზებრა), დაუცველი (მთის ზებრა), საფრთხის მახლობლად (დაბლა ზებრა)

აღწერა

ზებრები წევრები არიან გვარის Equus, რომელშიც ასევე შედის ვირი და ცხენები. ზებრის სამი სახეობაა: ბარის ან ბურჩელის ზებრა (Equus quagga ან E. burchellii), გრევის ზებრა (Equus grevyi) და მთის ზებრა (Equus zebra).

ზებრის სახეობებს შორის ანატომიური განსხვავებები საკმაოდ იშვიათია: ზოგადად, მთის ზებრა უფრო მცირეა და აქვს ევოლუციური განსხვავებები მთებში ცხოვრებასთან. მთის ზებრებს აქვთ რთული, საჩვენებელი ჩლიქები, რომლებიც კარგად ერგებიან ფერდობებზე მოლაპარაკების მიზნით და მათ აქვთ აშკარა ნაზარდები - კანის ფხვიერი ნაკეცები ნიკაპის ქვეშ, ხშირად ჩანს მსხვილფეხა რქოსანი საქონლის პირუტყვში - რაც დაბლობებსა და გრევის ზებრებს არ აქვთ.

სხვადასხვა სახეობის ვირი, მათ შორის, აფრიკის ველური ვირი (Equus asinus), აქვს რამდენიმე ზოლი (მაგალითად, Equus asinus აქვს ზოლები მისი ფეხების ქვედა ნაწილზე). ზებრები, მიუხედავად ამისა, ყველაზე გამორჩეული ზოლიანია ტოტები.

Westend61 / გეტის სურათები

სახეობები

ზებრის თითოეულ სახეობას თავის ზურგზე აქვს უნიკალური ზოლის ნიმუში, რომელიც მკვლევარებს ინდივიდუალური იდენტიფიკაციის მარტივი მეთოდით უზრუნველყოფს. გრევის ზებრებს აქვთ თავიანთ ნაჭრზე სქელი შავი თმები, რომელიც კუდისა და ფართო კისრისკენ აქვთ გადაჭიმული, ვიდრე სხვა სახეობის ზებრები და თეთრი მუცელი. დაბლობ ზებრებს ხშირად აქვთ ჩრდილის ზოლები (უფრო მსუბუქი ფერის ზოლები, რომლებიც მუქ ზოლებს შორის გვხვდება). გრევის ზებრების მსგავსად, ზოგიერთ დაბლობ ზებრას თეთრი მუცელი აქვს.

ზებრას შეუძლია ჯიშის გადაკვეთა სხვა წევრებთან ერთად: ვირი ვიწროდ გადაშენებული ზებრა ცნობილია, როგორც "ზებოდონი", ზონაკი, ზებრა და ზორსი. ბარის ან ბურჩელის ზებრას აქვს რამდენიმე ქვესახეობა: გრანტის ზებრა (Equus quagga boehmi) და ჩეპმანის ზებრა (Equus quagga antiquorum). და ახლა გადაშენებული კაგგა, რომელიც ოდესღაც ცალკეულ სახეობად ითვლებოდა, ახლა ითვლება დაბლობების ზებრის ქვესახეობად (Equus quagga კაგგა).

ჰაბიტატი და განაწილება

ზებრა სახეობების უმეტესობა ცხოვრობს აფრიკის არიდულ და ნახევრად არიდულ დაბლობებსა და სავანებში: ვაკეებსა და გრევის ზებრებს აქვთ სხვადასხვა რეგიონი, მაგრამ გადაფარვის დროს გადახურულია. მთის ზებრები, მიუხედავად ამისა, ცხოვრობენ სამხრეთ აფრიკის და ნამიბიის უხეშ მთებში. მთის ზებრები გამოცდილი მთამსვლელები არიან, რომლებიც მთის ფერდობებზე ბინადრობენ ზღვის დონიდან 6,500 მეტრის სიმაღლეზე.

ყველა ზებრა არის უკიდურესად მობილური და დაფიქსირებულია პირები, რომ გადაადგილდნენ მანძილი 50 მილი. ველები ზებრები გახდნენ ველური ბუნების ყველაზე გრძელი მიწის მიგრაციით, რომელიც 300 კილომეტრში მდებარეობს ნამიბიაში და მდინარე ჩობის წყალდიდობებს შორის, ნამიბიაში და ბოტსვანაში მდებარე Nxai Pan National Park.

დიეტა და ქცევა

მათი ჰაბიტატების მიუხედავად, ზებრები არის ყველა ძოვება, ნაყარი, ნაგვის მიმწოდებლები, რომლებიც ყოველდღიურად დიდი რაოდენობით ბალახების მოხმარებას საჭიროებენ. ისინი ასევე არიან სრული მიგრანტული სახეობები, სეზონურად ან წლის განმავლობაში მიგრირება, დამოკიდებულია სეზონური მცენარეულობის ცვლილებებზე და ჰაბიტატზე. მათ ხშირად მიჰყვებიან გრძელი ბალახები, რომლებიც იზრდება წვიმების შემდეგ და იცვლება მათი მიგრაციის ნიმუშები, რათა თავიდან აიცილონ არასასურველი მდგომარეობა ან ახალი რესურსების მოძებნა.

მთისა და დაბლობების ზებრები ცხოვრობენ საოჯახო ჯგუფებში ან კურდღლებში, როგორც წესი, შედგება ერთი სადგომისგან, რამდენიმე მარადისა და მათი არასრულწლოვანი შვილებისგან. ასევე არსებობს საბაკალავრო და არასამთავრობო ჯიშების არასასოფლო ჯგუფები. წლის ნაწილების განმავლობაში ჰარმები და საბაკალავრო ჯგუფები უერთდებიან და გადადიან გველებად, რომელთა დრო და მიმართულება განისაზღვრება ჰაბიტატის სეზონური მცენარეული ცვლილებებით.

მამაკაცი მეცხოველეობა დაიცავს მათ რესურსების ტერიტორიებს (წყალი და საკვები), რომლებიც ერთი და 7.5 კვადრატულ მილამდეა; არატ ტერიტორიული ზებრების სახლის დიაპაზონის ზომა შეიძლება იყოს 3,800 კვადრატული მილი. მამაკაცი ვაზების ზებრები მტაცებლებს ურტყამენ, რომ დაარტყა ან დაკბინა ისინი და ცნობილია, რომ კირჩხიბების მოკვლა ერთი დარტყმით მოხდა.

რობერტ მაკლლი / გეტის სურათები

რეპროდუქცია და შთამომავლობა

ქალი ზებრები სქესობრივი მომწიფებით ხდება სამი წლის ასაკში და სიცოცხლის განმავლობაში ორი და ექვსი შთამომავლობა აქვთ. გესტაციის პერიოდები 12-დან 13 თვემდეა, რაც დამოკიდებულია სახეობებზე, ხოლო საშუალო ქალი შობს დაახლოებით ორ წელიწადში ერთხელ. მამრობითი ნაყოფიერება გაცილებით ცვალებადია.

რეპროდუქციული დაწყვილება განსხვავებულად ეთამაშება სხვადასხვა სახეობას. მიუხედავად იმისა, რომ დაბლობები და მთის ზებრები იყენებენ ზემოთ აღწერილი კურდღლის სტრატეგიას, გრევის ზებრა ქალები არ უერთდებიან მამაკაცებს კურდღლებში. ამის ნაცვლად, ისინი ქმნიან ფხვიერ და ტრანზიტორულ ასოციაციებს სხვა ქალებთან და მამაკაცებთან, ხოლო სხვადასხვა რეპროდუქციული სახელმწიფოების ქალები ჯგუფებად იქცევიან, რომლებიც იყენებენ სხვადასხვა ჰაბიტატებს. მამაკაცი არ არის მოკავშირე ქალებთან; ისინი უბრალოდ ადგენენ ტერიტორიებს წყლის გარშემო.

მიუხედავად მათი სტაბილური გრძელვადიანი ჰარემული სტრუქტურისა, უბრალო ზებრები ხშირად ერიდებიან გველებს, ქმნიან მრავალმხრივ ან ცალმხრივ მამაკაცთა ჯგუფებს, ქმნიან მამაკაცებს პოლიგამიურ შესაძლებლობებს და ქალებისთვის პოლიანდრიულ შესაძლებლობებს.

დიანა რობინსონის ფოტოგრაფია / გეტის სურათები

კონსერვაციის სტატუსი

გრევის ზებრა IUCN- ს მიერ არის ჩამოთვლილი, როგორც გადაშენების პირას მყოფი; მთის ზებრა, როგორც დაუცველი; და დაბლობები ზებრა, როგორც ახლო საფრთხე. ზებრამ ერთხელ შემოინახა აფრიკის ყველა ჰაბიტატი, წვიმის ტყეების, უდაბნოების და დიუნების გამონაკლისის გარდა. ყველა მათგანის საფრთხე მოიცავს ჰაბიტატების ზარალს, რომელიც გამოწვეულია გვალვისგან, რომელიც დაკავშირებულია კლიმატის ცვლილებასთან და მიწათმოქმედებასთან, პოლიტიკურ აჯანყებასთან და ნადირობით.

წყაროები

  • "ზებრების შესახებ". იელის პეიბოდის ბუნებრივი ისტორიის მუზეუმი, 2018.
  • გოსლინგი, L.M., et al. Equus zebra. IUCN წითელი სია საფრთხის შემცველი სახეობებით e.T7960A45171906, 2019.
  • ჰოიკსრა, იონ. ”დიდი აღმოჩენები ჯერ კიდევ მომხდარა - ზებრამ გააკეთა აფრიკის ყველაზე გრძელი ცნობილი ხმელეთის ველური ბუნების მიგრაცია.” მსოფლიოს ველური ბუნების ფონდი, 2014 წლის 27 მაისი.
  • კინგი, S.R.B. და P.D. მოჰელმანი. "Equus quagga." IUCN საფრთხის შემცველი სახეობების წითელი სია e.T41013A45172424, 2016 წ.
  • რუბენშტეინი, დ და სხვ. "Equus grevyi." IUCN წითელი სია საფრთხის შემცველი სახეობებით e.T7950A89624491, 2016 წ
  • უოკერი, მართა. "Equus zebra: მთის ზებრა". ცხოველთა მრავალფეროვნების ვებ, 2005.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos